De begeleiding vanuit Reclassering Nederland

Irma Nibbelink begeleidde Inez vanaf begin 2009 vanuit Reclassering Nederland, tot haar in vrijheidsstelling in 2010.

“Mijn werk bestaat uit begeleiden en hulp bieden, maar wel onder strikte regels en voorwaarden. Houdt iemand zich daar niet aan, dan volgt alsnog gevangenisstraf of terugplaatsing in de kliniek. Ook Inez heeft duidelijke grenzen gekregen waarbinnen ze zich moest ontwikkelen. Dat heeft goed gewerkt, maar maakte het niet altijd makkelijk voor zowel Inez als mijzelf.
Inez moest wel degelijk laten zien wat ze kon en werd door ons op de huid gezeten door de eisen en voorwaarden die we aan haar gesteld hebben en deze hebben uiteindelijk geleid tot een degelijk onderbouwd advies om een Onvoorwaardelijke Beëindiging (einde tbs) uit te spreken. Het contact voor ons beide was pittig.

Het beeld dat over tbs’ers bestaat is dat ze allemaal levensgevaarlijk en gestoord zijn. Dat kan de tbs-patiënten erg in de weg staan als je zo bejegend wordt, vooral als je met een tbs’er zit te praten en ervan uitgaat dat ze een mes bij zich heeft. In de beeldvorming word je zo onmenselijk behandeld, het staat zo centraal dat er een delict gepleegd is, dat de mens erachter amper naar voren komt. Het lijkt wel alsof je geen kans krijgt.
Dit betekent echter niet dat Reclassering Nederland deze mensen als zielig beschouwen, dat we het sneu vinden en dat ze het maar moeilijk hebben. Gericht resocialiseren doen wij niet uit medelijden. We beschrijven ze niet als sneu, maar het is wel zo dat omstandigheden soms niet mee zitten.
Inez moest leren op haar eigen benen te staan. Ook leerde ik haar om weer om te gaan met alcohol, zodat ze kon kijken waar ze tegenop zou lopen en ik haar daarin kon begeleiden. Betuttelen deed ik niet.

Wat ik het mooie vind aan Inez is dat ze met haar verhaal iets positiefs wil bewerkstelligen. Samen met Inez hebben we vanuit de Reclassering een plan op kunnen zetten om dit te doen. De organisatie Delinquentie en Samenleving, de enige organisatie in Nederland waar je alleen kan werken als je een strafblad hebt, helpt het verwerkingsproces van Inez en geeft haar voldoening, maar ze zet mensen ook aan tot nadenken. Ze kan het niet meer terugdraaien, maar ze kan hierdoor wel anderen bewust maken.”

Lees het interview met Inez in het artikel:
De tweede kans van ex-tbs’ers Inez
“Ik heb drie letters achter mijn naam”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s